KarlinCam

– Natur betrachten – V češtině & Deutsch

Live-Sound a rozpoznávání volání ptáků (I)

... přímo z Karlína

  • Poslouchat zvuky vesnice a zpěv ptáků, zatímco venku hřmí doprava?
  • Cítíte se v práci akusticky jako na dovolené
  • Jaký druh ptáka tam zpívá?

Chcete si hned poslechnout a vyzkoušet automatické vyhodnocení volání ptáků? Pak začněte zde: Sound of …

Samec hýl obecný (ke konci léta 2022)

Konečně se to podařilo!

V rámci Sound-of-Karlin-projektu a Karlin-BirdNet-Pi projektu jsou z velké části zpočátku dokončeny!

Ještě několik detailů ke snížení tichého šumu napájecího zdroje a případné úpravy kolem dvojice mikrofonů v příštích několika týdnech. Ale to zásadní je hotovo:

  • Živý zvuk po celý den (prostřednictvím našeho serveru Icecast2 ve vašem prohlížeči)
  • Rozpoznávání ptačích hovorů s přímým "přístupem pro výzkumné pracovníky" bez registrace pro každého

Pár slov o detekci ptačího volání pomocí BirdNetPi:

Automatická detekce volání ptáků pomocí BirdNet a BirdNetPi

Pokud jste milovníci ptáků, pravděpodobně znáte aplikaci BirdNet (Android a iOS). Pomocí ní můžete na místě nahrávat ptačí volání pomocí chytrého telefonu a za předpokladu, že máte připojení k internetu, si okamžitě nechat zobrazit (případně) rozpoznané druhy ptáků. (Pokud nejste online, můžete si záznam uložit a nechat si ho rozpoznat později.) Podrobnosti přineseme v některém z dalších článků.

Stejný takzvaný "model" umělé inteligence, ano (buzzword alert), mluvíme o umělé inteligenci za rozpoznávání, se používá v projektu BirdNetPi k trvalému zkoumání okolních zvuků pro ptačí volání pomocí levného a energeticky úsporného počítače Raspberry Pi a v nejjednodušším případě ještě levnějšího zvukového rozhraní USB a malého mikrofonu. Zvuk je tomuto modelu umělé inteligence předáván v třísekundových úsecích. V odpovědi se zobrazí pták, kterého umělá inteligence určila jako nejpravděpodobnějšího. Umělá inteligence "sedí" v počítači Raspberry Pi a k rozpoznávání již nepotřebuje připojení k internetu.

Nezáleží na tom, zda řeknete "model umělé inteligence", "engine" nebo prostě "software". Rozpoznávání samozřejmě není dokonalé. Nikdy nebude, protože vždy je možné zkrátit běžící řeč zvířete nebo ji znemožnit rozpoznání šumem v pozadí do té míry, že výsledek není jednoznačný. Výsledky jsou však skutečně pozoruhodné. A jako vždy u umělé inteligence: výsledek ještě musíme "vyhodnotit" z hlediska spolehlivosti. Každý z nás si zde může vyzkoušet, co to znamená "aplikovat" umělou inteligenci na data a co to znamená podle toho vyhodnotit její výstup.

Naše chování při používání

V současné době používáme BirdNetPi k předběžnému třídění a hodnocení fragmentů nahrávek. Poté se na podrobnosti podíváme ručně. V jednotlivých případech zkontrolujeme rozpoznávání. Získáme tak pocit, kde můžeme očekávat slabiny umělé inteligence a kde ne. Co nám UI neposkytuje, jsou přesné statistiky. Ani takzvaný "důkaz" o výskytu každého ptačího druhu na lokalitě. Pomáhá nám však, abychom nemuseli sedět nepřetržitě u reproduktoru nebo na terase a poslouchat, jací ptáci se zde vyskytují, zejména v období tahu. Možná se objeví nějaký záludný pták, kterého bychom bez výsledků BirdNetPi nikdy tak snadno neobjevili. (např. Pěvuška modrá)

Projekt BirdNet a BirdNetPi jsou dva velmi pěkné projekty, kde se každý může seznámit s využitím umělé inteligence. Takže: rozhodně to zkuste!

Vyzkoušejte si s námi rozpoznávání volání ptáků

V položce nabídky Sound of … najdete odkaz na naši instanci BirdNetPi. Heslem je chráněna pouze položka menu "Tools" pro správu a možnost živého zvuku prostřednictvím samotného BirdNetPi. Ta však není ničím jiným než tím, co náš server IceCast2 dodává jako zvuk Karlin. S mnohem lepším výkonem.

Všechny ostatní možnosti jsou volně přístupné. Zejména doporučuji nově implementované zobrazení výsledků rozpoznávání a podkladového zvukového úryvku pod položkou nabídky "Species Stats".

To je pro dnešek vše. Podrobnosti uvedu v pozdějších příspěvcích.

Příští u příspěvku

Předešlý u příspěvku

Zanechat odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

© 2024 KarlinCam

Thema von Anders Norén

de_DEDeutsch