KarlinCam

– Natur betrachten – V češtině & Deutsch

Jeřábí mláďata 2022 u Liščího

Poté, co jsme 4. června mohli pozorovat 2 mláďata s rodiči při hledání potravy (bohužel bez fotografie), jsme tuto rodinku pozorovali při kontrolním pozorování předevčírem na stejném místě, na rozsáhlé louce nad Liščí, pouze s jedním mládětem. Mladý pták už nebyl tak malý jako v době, kdy jeho hlava byla vidět jen těsně nad stébly trávy, ale nyní je stejně dominantní jako jeho rodiče. Co se stalo s jeho sourozencem, není známo. Nemocný nebo mazaný: Nemám tušení. Letos zůstalo jedno mládě.

Nadmořská výška

Hnízdo i místo, kde se ptáci zdržují, se nachází v nadmořské výšce 400 m. Jezera a rybníky jsou v oblasti vzácné. Existují, ale je jich málo. Ačkoli si jeřáby vždy spojujeme s vodními plochami: Na rozdíl od volavek šedých nachází dostatek potravy na loukách. Dostatečně velká jezera jim poskytují dobrou ochranu před predátory. Tam mohou spát hlouběji a nemusí být tak ostražití. Zvláště až se tam v nadcházejících měsících sejdou ve větších skupinách. Protože pak na situaci dohlíží ještě více jeřábových očí najednou.

Otázky

Znám jeřáby mimo jiné z oblasti Hornolužického rybníka. Jeřábi zde hřadují ve vodě. Zde jsou v bezpečí před predátory z řad savců. Jaká je situace v nízkém pohoří? Konkrétně ve Schluckenauer Zipfel?

Přestože jsme nyní absolvovali několik večerních obletů s ušima a očima otevřenýma pro volající a létající jeřáby: O jejich oblíbených místech hřadování zatím nemáme žádné informace. Kdy začnou jeřábi s mláďaty hřadovat společně, je také otevřenou otázkou.

To bude jedním z cílů studie v tomto a několika příštích letech.

Zde jsou pozorovací scény z předvčerejška:


Viz také:

Příští u příspěvku

Předešlý u příspěvku

Zanechat odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

© 2024 KarlinCam

Thema von Anders Norén

de_DEDeutsch