KarlinCam

– Natur betrachten – V češtině & Deutsch

Mladí strakapoud velký

V současné době nás večer obvykle navštěvuje několik mladých strakapoud velký. Rozdíl oproti dospělým ptákům je snadný: V prvním roce je celá horní část hlavy zbarvena do červena. Rozdíl ve velikosti oproti dospělým ptákům je příliš malý na to, aby je bylo možné od nich odlišit. Na první pohled se však podobají strakapoud prostřední. Černá čára začínající od zobáku je však již přítomna (ale ne vždy dobře rozvinuté, jak je popsáno zde ) a linie na bocích břišního opeření ve srovnání s strakapoud prostřední chybí.

Hnízdiště se pravděpodobně nacházelo na jednom z pozemků se starými stromy na severní straně obecní silnice. Zejména ve dnech před vylétnutím mláďat přicházeli oba dospělí ptáci několikrát denně do naší přírodní zahrady a hledali potravu na ovocných stromech, mladých břízách apod. Vše probíhalo zcela účelně. To skončilo, když jednoho večera přiletěli nejen dva dospělí ptáci, ale i jejich potomci. Kromě toho, že mláďata byla ještě trochu nemotorná, létala s rodiči po stromech, ale potravu dostávala stále od rodičů. (Fotoaparát není vždy tak rychle po ruce.) V následujících dnech se zlepšily letové a zejména přistávací dovednosti a mláďata už také obratně šplhají po kmenech stromů. Skupina se pomalu rozpouští mezi sebou. V současné době se ještě v krátkém časovém odstupu objevují nanejvýš dva mladí datlové. Zdroj potravin se nyní omezil v podstatě na dvě věci:

  • Mravenci tvořící cestu nahoru a dolů po mladém tenkém kmeni jabloně jsou sbíráni.
  • Třešně se jedna po druhé utrhnou z třešňového stromu, přenesou se k jednomu ze starých kmenů (obrázek), tam se vtlačí do štěrbiny, aby se třešeň trochu uchytila, a pak se dužina odtrhne a sní.

Příští u příspěvku

Předešlý u příspěvku

Zanechat odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

© 2024 KarlinCam

Thema von Anders Norén

de_DEDeutsch